2016. július 23. szombat - Lenke. Holnapi névnap: Kinga, Kincső
2013. május 16.
lengyelnet.hu írása

A legjobban és a legrosszabbul fizetett szakmák

Élen az energetika és az informatika

  • Tetszik:

A lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) adatai alapján a Work Service elkészítette a legjobban és a legrosszabbul kereső foglalkozások listáját. Az élen az energetikai és olajfinomító ipar áll, ezután jön az informatika – az ezekhez a gazdasági ágakhoz tartozó állásokban átlagosan havonta akár 7 ezer zloty is lehet az átlagos kereset, ez fél millió forintnak felel meg. Rosszul fizetnek viszont a ruhaiparban, a közigazgatásban, és meglepő módon a gasztronómiában is.

Ha átlag feletti keresetre számít egy lengyel, akkor öt különböző ágazatra kell gondolnia elhelyezkedéskor: elsősorban az ipar, ezen belül is az energetikai, az olajfinomítás, a dohányipari termékek és a gyógyszerek ipara, illetve azok a szakmák, amelyek az informatikával és a kommunikációval vannak összefüggésben, azaz a kiadók, a média és a telekommunikációs ágazat munkatársainak fizetése haladja meg az átlagot.

Az átlagfizetés jelenleg Lengyelországban bruttó 3832 zloty, ugyanakkor a legvonzóbb szektorokban a kezdő fizetések elérik a hat ezret is. Ami érdekes, ezeken a helyeken a keresetek tavaly márciusban kezdtek el ennyire nőni.

A legrosszabbul a ruhaipar fizet, ebbe beleértendő a textil- és a bőripar is. Az előbbi hagyományosan alacsony keresetet biztosít, már nem is évtizedek, de évszázadok óta. Ezekben az állásokban az átlagkereset kb. 2000 zlotynál kezdődik (ez bruttó havi 140 ezret ér forintban), s egyben azt is jelenti, hogy a minimálbér ennél jóval alacsonyabb. 2600 zlotyra számíthatnak a közigazgatás dolgozói, de a hotel, étterem, kávézók munkatársai is nagyon rossz fizetést kapnak. Ezeken a munkahelyeken nem is követelnek nagy szakértelmet, illetve jellemzően fiatalokat alkalmaznak – alacsony bérrel.

A lengyel textilipar hagyományosan alacsony árait még tovább rontja a tény, hogy versenyezniük kell a távol-keleti exporttal, amely a lehető legalacsonyabb költségeket kényszeríti rá.

Vissza a lap tetejére
LEGÚJABBAK A ROVATBAN
További cikkeink
LEGOLVASOTTABB CIKKEK
További cikkeink